Bárányhús 


Már ősidők óta a hús az emberiség létfontosságú tápláléka, amely az emberi szervezet nélkülözhetetlen fehérjeszükségletének utánpótlásában is nagyon fontos szerepet tölt be.
 
Melyik húsféléről esik szó, ha azt mondom: ínycsiklandó az illata, és szinte szétmálik az ember szájában elfogyasztása közben ? Nem is lehet más csak a bárányhús ! Nem is véletlen, hogy az ínyenc húsfogyasztók népszerű, és kihagyhatatlan tavaszi ünnepi eledele a szaftos, és omlós bárányhús, melyet többféleképpen is el lehet készíteni.
 
Bár hazánkban nem éppen a bárányhús fogyasztása a legnépszerűbb gasztronómiai élmény, mégis egyre nagyobb kedvet kapnak a magyarok is az elkészítéséhez. Az elkészítéséhez szükséges alapanyagok ma már az ország bármely piacán beszerezhetőek kitűnő minőségben, a legnagyobb probléma csak a legjobb recept kiválasztásakor adódhat.
 
Különböző eljárással előkészített bárányt is vásárolhatunk az üzletekben, mivel vannak kóser hagyományoknak megfelelő húsboltok, de van halal vágással is előállított, feldolgozott bárányhús is. Ha pedig valaki a magyar hagyományoknak a híve, akkor választhatja a füstölt bárányhúst is.
 
Hazánkban is élnek olyan külföldi pl. török, szír hentesek, akik maguk nevelik bárányaikat - leginkább merinó fajtát - és a hentes üzletekben maguk dolgozzák fel és darabolják a bárányt. Ha épp betoppanunk egy ilyen henteshez, nyugodtan kérhetünk egy french rackset, vagy egy combsteaket, netalán egy bárányburgert  - a hentes garantálja az elfogyasztás után órákig nem leszünk még éhesek !
 
A bolt tulajdonosával pedig szóba elegyedve bárki felvilágosítást kaphat a hús származási helyéről, illetve a feldolgozási módjáról, biztos, hogy mindenre kiterjedő, alapos válaszban fog részesülni. Magyarországon egyébként eléggé szigorú a szabályozás az állattartást, a hús feldolgozását és az értékesítését tekintve is. A bárányok félbe- vagy negyedbe vágva kerülnek a húsboltokba, majd ezek után következik a beérkező húsok feldolgozása, például a magyar hagyományoknak megfelelően tölgyfával és fűrészporral történhet a bárányhús füstölése.
 
Hús nagykereskedésünkben saját feldolgozású hústermékek találhatóak pl. szárnyasok, malachúsok, marhahúsok, gyorsfagyasztott halak, vadhúsok, és a már fent említett bárányhús is.

Blog

Tekintse meg legutóbbi cikkeinket.


Miért a szakácsok kedvence a bárányhús ?

Ha megkérdez egy szakácsot, hogy őszerinte, melyik az a része a báránynak, amelyből a legfinomabb ételeket lehet...