Miért a szakácsok kedvence a bárányhús ?

2017. 10. 09. 16:26

Miért kedvelik annyira a bárányhúst a séfek ?

Ha megkérdez egy szakácsot, hogy őszerinte, melyik az a része a báránynak, amelyből a legfinomabb ételeket lehet készíteni, akkor alighanem a combjára fog esni a választása, hiszen a bárányhús imádók ezt kedvelik a legjobban !

Nem véletlenül ez a legnépszerűbb része az állatnak, mivel lágy, tartalmas, és nagyon sovány húsféle,  és ha nyolc napig felakasztva tárolják kifejezetten omlós lesz a hús, illetve ekkor lesz a legjobb íze.

Többfajta elkészítési módja létezik.

Egyben is meglehet sütni kemencében, vagy nyárson, illetve a nagyobb darabokat ketté is lehet  vágni, valamint a profi szakácsok felbonthatják három különböző részre is. Ezek a gömbölyű felsál, hosszú felsál, és a hosszú fartő.

De ha valaki vigyáz a vonalaira, akkor ő vágja szeletekre, fűszerezze meg, és egy serpenyőben süsse ki kevés zsírban. Nagyobb lakomák idején csonttal, és csont nélkül is elkészíthető a család, vagy a baráti társaság számára a hátsókertben. Ekkor nem szabad a sütést elkapkodni, ugyanis asak abban az esetben kapunk tökéletesen omlós, és szaftos húst, ha lassú tűzön, alacsony hőfokon sütjük a bárányt.

Ne sajnáljuk erre az időt !

Vannak akik szeretik a töltött húsokat, ők a kicsontozott combot megtölthetik hagymával, fokhagymával, gyümölcsökkel pl. körtével, narancssal, vagy akár olívabogyóval, lédús paradicsommal is. Ez csak a séfen múlik.

Sokan arra esküsznek, hogy csonttal együtt kell megsütni a báránycombot, mert úgy sokkal finomabb lesz, sőt a rozmaringgal, kakukkfűvel, tárkonnyal, vagy illatos mentával jobban kihangsúlyozhatjuk a comb ízét. 

Fontos, hogy a báránycomb elkészítése során nem szabad lefedni, és vizet hozzáadni, valamint légkeveréses sütési módot sem szabad választani - ha otthon csináljuk - mert különben száraz lesz a bárányhús.

Miért a szakácsok kedvence a bárányhús ?